Höj priserna – varumärket är din bästa försäkring
Hur du känner för ditt Netflix abonnemang visar på varumärkets prissättningskraft. När kunden upplever ett tydligt mervärde spelar det mindre roll om priset höjs stegvis – man är fortfarande villig att betala.
En annorlunda föreläsning
När Marknadsföreningen Sverige anordnade en föreläsning med Marknadsföringsexperten Chris Burggraeve väcktes flera insikter om hur du som marknadschef och företagsledare kan agera för att förankra marknadsföringen i hela organisationen, och visa att det är en investering som driver såväl lönsamhet som långsiktig konkurrenskraft.
Här är våra bästa take-aways…
Skapa motståndskraft i lågkonjunktur
Historiskt finns tydliga tecken på att företag med starka varumärken inte bara överlever tuffare tider – de kommer ofta ut på andra sidan med ännu starkare marknadsposition. När konkurrenter skär ner på marknadsföring för att “spara” kostnader tappar de i synlighet och relevans. Samtidigt kan företag som fortsätter vårda sina kundrelationer och sin varumärkesnärvaro behålla, eller rentav öka, sin marknadsandel.
Att hålla fast vid, eller till och med öka, marknadsbudgeten i lågkonjunktur kräver dock att du har en gedigen förankring i ledningsgruppen. Därför blir nästa steg att bygga broar mellan marknadsavdelningen och företagets ekonomiska beslutsfattare.
Närma dig CFO och ta plats i ledningen
En återkommande utmaning är att marknadsförare och ekonomer talar olika språk. Som marknadsförare är du ofta fokuserad på kreativitet, storytelling och varumärkesupplevelser, medan CFO:n vill se tydlig ROI och uppföljning av nyckeltal. Men här finns också en möjlighet: lär dig att översätta dina marknadsföringsinsatser till siffror som finansavdelningen förstår. Hur många nya kunder ger en varumärkeskampanj? Hur påverkas genomsnittligt ordervärde eller kundlojalitet när du ökar varumärkeskännedomen?
En bra metod är att tillsammans sätta finansiella mål för marknadsinitiativ. Om ni exempelvis gemensamt beslutar att en kampanj ska leda till 15 % fler leads i CRM-systemet, blir marknadsföringens värde tydligare för hela organisationen – inte minst för CFO.
Utnyttja prishöjningar klokt och strategiskt
Ett av de snabbaste sätten att öka intäkter är att höja priset. Men det förutsätter att ditt varumärke är starkt nog att klara det utan att kunderna flyr. Föreställ dig Amazon Prime, som kunnat höja avgiften med 17 % utan att förlora medlemmar. De visar att prissättning är ett kraftfullt strategiskt verktyg – om du förstår varumärkets position och kundens betalningsvilja.
För dig som leder marknadsarbetet är nästa steg att analysera kundernas beteende och preferenser, så du vet var “smärtgränsen” går. Detta gör du genom en kombination av kunddata, undersökningar och faktiska test av prishöjningar. När du kan påvisa att ni höjt priset och ändå behållit volymerna, eller rentav ökat dem, blir det svårt för någon i ledningen att se marknadsföringen som en “kostnad”. Det blir uppenbart att ert varumärkeskapital ger en reell ekonomisk hävstång.
Ett av de snabbaste sätten att öka intäkter är att höja priset. Men det förutsätter att ditt varumärke är starkt nog att klara det utan att kunderna flyr.
Varumärket som drivkraft för framtida tillväxt
Ett starkt varumärke är inte bara en konkurrensfördel på kort sikt – det höjer företagets totala värde. I samband med företagsförvärv eller investeringar vill köpare se hållbarhet i intäkter och en stabil kundbas. Har ert företag bevisat att ni kan justera priser eller behålla kunder trots yttre marknadspress, då blir ni mer attraktiva i en förvärvsprocess. Ingen investerare vill köpa ett “skinnat” varumärke, där framtida tillväxt är osäker.
Genom att kontinuerligt vårda och stärka varumärket investerar du alltså i framtida intäktsströmmar, vilket ofta syns vid en eventuell försäljning. Här blir återigen samarbetet med CFO viktigt, så att du kan visa hur varumärkets värde och prissättningskraft underbygger kassaflöden och stabilitet över tid.
Marknadsföring – en strategisk kraft
I grunden handlar allt om att förflytta synen på marknadsföring från en “budgetpost” till ett strategiskt initiativ som genomsyrar hela affären. När ledningen ser tydliga samband mellan varumärkets styrka, prissättning, finansiell stabilitet och tillväxt, blir det naturligt att fortsätta – eller öka satsningarna på marknadsföring.
I grunden handlar allt om att förflytta synen på marknadsföring från en “budgetpost” till ett strategiskt initiativ som genomsyrar hela affären.
För den som vill gräva djupare i hur marknadsföring, finansiell hållbarhet och affärsutveckling hänger ihop tipsar vi om Chris bok ”Marketing is Finance, is Business”, där du hittar fler resonemang, exempel och konkreta modeller för att sammanföra marknads- och ekonomiperspektiven på ett framgångsrikt sätt.
Genom att kombinera långsiktigt varumärkesarbete, datadrivna insikter och öppen dialog med ekonomifunktionen, kan du förankra marknadsföringens värde i alla nivåer av organisationen – och samtidigt säkra företagets framtid på en föränderlig marknad.
Tack till Marknadsföreningen Sverige för ett inspirerande event <3